Home => Lichaam & Geest => Gezondheid => Voedingsgids => Suiker de zoete drug

Suiker de zoete drug


Wanneer we over suiker praten, bedoelen we het geïsoleerde product uit suikerbiet of suikerriet. Met suikers bedoelen we koolhydraten in het algemeen. Dit zijn onder meer riet- en bietsuiker, maar ook niet expliciet zoet smakende stoffen. Namelijk de complexe koolhydraten uit volle granen, groenten en peulvruchten. En de middellange en korte suikers uit fruit.

Eerst even in het kort iets over de suikerstofwisseling.

Alle koolhydraten worden in ons lichaam afgebroken tot glucosemoleculen, dat betekent dat ze worden omgezet in suiker. Zo komen ze in het bloed terecht om alle cellen te voorzien van energie. Wanneer er te veel glucose in ons bloed zit dan spreken we van en verhoogde bloedsuikerspiegel (hyperglycemie). Het te veel aan glucose wordt dan verwerkt door de alvleesklier die dan meer insuline gaat produceren. Op deze manier kan de alvleesklier overbelast raken. Het glycogeen dat hierdoor ontstaat, zal voor een deel opgeslagen worden als reserve, maar wanneer de reservedepots vol zijn zal het overtollige omgezet worden in vet. Het omzetten van glycogeen in vet kan onbeperkt gebeuren.

Maar het kan ook zijn dat er een te lage bloedsuikerspiegel ontstaat (hypoglykemie). Dit is herkenbaar aan een vervelend geïrriteerd en flauw gevoel daarnaast heb je last van trillen en transpiratie. Dit kan ontstaan doordat de alvleesklier te veel insuline maakt en de bijnier te weinig glucose om het om te zetten.

Het gebruik van snelle suiker, geraffineerde vormen van suiker, zorgt voor een snelle verzadiging, maar wel een oppervlakkige verzadiging. Uiteindelijk zal het gebruik van snelle suiker toch voor een hongergevoel zorgen, omdat er geen voedingsstoffen inzitten. Je krijgt dus snel energie en je energiepijl daalt ook snel. Dit komt doordat voor de verbranding van suiker vitamines en mineralen nodig zijn, omdat deze niet in de geraffineerde suiker aanwezig zijn zullen de vitamines en mineralen geroofd worden uit je lichaam. Wat bijvoorbeeld osteoporose tot gevolg kan hebben.

Het is dan ook een betere optie om te kiezen voor de tragere suikers (ongeraffineerde producten) uit volle granen, groenten en niet te zoet fruit. De energie toevoer zal op deze manier constanter zijn. En er worden geen vitamines en mineralen geroofd uit het lichaam.

Nog een reden om het gebruik van geraffineerde suiker achterwege te laten is dat het een veroorzaker is van veel ziekten, zoals: hart- en vaatziekten, gewrichtsontstekingen, chronische vermoeidheid, ouderdomsdiabetes, allergieën en kanker. Door het achterwege laten van geraffineerde suiker uit je voeding zullen velen op korte termijn een gezondheidsverbetering kunnen opmerken. Je zult je snel fitter en energieker gaan voelen. Ik kan dit zeker uit eigen ervaring vertellen. Vergeet niet dat suiker in wezen een drug is. Wanneer je suiker uit je voeding laat zal je merken dat de drang naar zoetigheid vermindert. Je komt in en positieve spiraal terecht: je behoeften veranderen, je krijgt trek in wat werkelijk goed voor je is.

Nadelen van het gebruik van geraffineerde suiker

· ontstaan van hyperglycemieà te hoge bloedsuikerspiegel

· reactionele hypoglykemieà te sterke daling

· uitputting van de bijnieren

· insulineresistentie, ouderdomsdiabetes

· nutriëntenroverà calcium, magnesium, zink

· vermindering van de weerstand

· allergie: hooikoorts, astma

· overgewicht

Bij jarenlang overmatig gebruik kan je last krijgen van een of meerdere van de volgende klachten: cariës, artrose, hartziekten, hoge bloeddruk, zwakte, vermoeidheid, slapeloosheid, bedwateren, overmatig transpireren, ADHD, agressie, depressiviteit, gemoedschommelingen, dementie, leerproblemen, concentratieproblemen, neiging tot alcohol- en/of druggebruik, verminderde immuniteit, candidasyndroom, PMS, vaginale infectie, kanker.

Het verminderen van suiker in je voeding doe je best volgens een stappenplan. Wanneer je suiker rigoureus uit je voeding schrapt kan het zijn dat je last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Zoals hoofdpijn, slecht humeur, vermoeidheid. Niets om je zorgen over te maken; Meestal zijn deze klachten na enkele dagen verdwenen. Om ze te verlichten drink je het best veel water deze dagen.

De stappen die je zou kunnen aanhouden zijn:

    Voeg geen suiker meer toe, vervang deze eventueel door ongeraffineerde suiker, oerzoet (verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel).
  1. Vervang snoep en koek door andere zoete tussendoortjes, meer waardevolle tussendoortjes. Zoals: vers fruit, gedroogd fruit, yoghurt, volkoren gebak zonder suiker.
  2. Drink geen gesuikerde dranken. Kies beter voor: bronwater, kruidenthee, granenkoffie, ongesuikerde granenmelk/sojamelk of een enkele keer voor fruitsap.
  3. Vervang broodbeleg met suiker door notenpasta, confituur zonder suiker, sojapaté, groentenbeleg, magere kaas (het liefst geiten kaas).
  4. Vermijd voorverpakte voedingsmiddelen, zoals appelmoes en ketchup.
  5. Eet meer complexe suikers, zoals volkorenbrood en noten.
  6. Gebruik geen light producten, deze producten wakkeren de drang naar zoet aan.

Ongeraffineerde suiker

Ongeraffineerde suiker heeft nog de begeleidende hulpstoffen zoals vitaminen, mineralen en water. Het zijn dan ook geen lege calorieën, omdat ze de nutriëntenreserves niet aanspreken.

Er is maar een bron van ongeraffineerde snelle suikers die niet geconcentreerd is en dat is vers fruit met schil. Hierin vind je nog alle vitaminen en mineralen, vezels en water. Alle andere bronnen van ongeraffineerde suikers zijn wel bewerkt.

Voorbeelden:

· Gedroogd fruit, hierbij is het water verdwenen

· Fruitsap: hierbij zijn de vezels verwijderd

· Diksap, agavesiroop, ahornsiroop: hierbij zijn het vocht en de vezels verwijderd.

Dit alles heeft tot gevolg dat ze de bloedsuikerspiegel sneller doen stijgen dan vers fruit. Zij kunnen dan ook beter maar met mate gebruikt worden in combinatie met vezelrijkvoedsel, bijvoorbeeld volkorenprodukten zodat hun opname wordt vertraagd en de bloedsuikerspiegel minder snel oploopt.

Bronnen van ongeraffineerde suiker

  1. Vers fruit
    Kies het best voor seizoensfruit en voor fruit uit de streek. Zoals: appels, peren, kersen, aardbeien, abrikozen, perziken, bessen, pompelmoezen en mandarijnen. Deze fruitsoorten laten de bloedsuikerspiegel niet snel oplopen. En kunnen ook gebruikt worden door mensen met overgewicht, hypoglykemie en diabetes. Tropische fruitsoorten, zoals mango’s, kiwi’s, ananas en ook druiven en meloenen laten de bloedsuikerspiegel een stuk sneller stijgen en zijn daarom minder geschikt voor mensen met overgewicht, hypoglycemie en diabetes.

  2. Gedroogd fruit
    Hierbij is het belangrijk te letten op de kwaliteit, kies wanneer mogelijk voor gedroogd fruit met een biolabel. Anders hebben ze echt een verminderde kwaliteit om de volgende redenen:

A. Te snel gedroogd waardoor de vitamines en mineralen verloren zijn gegaan.

B. Ze zijn gezwaveld wat astmatische reacties kan veroorzaken of nierbeschadigingen.

C. Er wordt suiker bij gebruikt.

D. Er wordt minerale olie gebruikt wat de opname van vitamines en mineralen verminderd.

Gedroogd fruit is als een klein snoepje, je gebruikt het ook met mate en wanneer mogelijk in combinatie met bijv. volle granen. Gedroogd fruit is minder geschikt voor mensen met overgewicht, hypoglykemie, diabetes en candida. Let wel: gedroogde appels, peren, abrikozen en pruimen kunnen wel iets meer gegeten worden.

  1. Fruitsap, let op puur sap!
    Uit fruitsap zijn de meeste vezels verdwenen, waardoor de bloedsuikerspiegel sneller zal stijgen. Fruitsappen zijn dan ook minder geschikt voor diabetici die insuline willen beperken, voor personen met overgewicht en personen met hypoglykemie. Omdat fruitsap nog wel vitaminen en mineralen bevat is het een betere keus dan frisdrank, maar let op: het suikergehalte is bijna even hoog! Een te veel aan fruitsap kan aanleiding geven tot cariës, overgewicht, gasvorming en diarree. Gebruik het dus met mate en niet ter vervanging van fruit. Maximale aanbevolen hoeveelheden zijn:

– tussen 1 en 6 jaar: 170 ml per dag

– tussen 7 en 18 jaar: 340 ml per dag

Wanneer kinderen weigeren water te drinken kan je het best het fruitsap voor de helft of meer aanlengen met water.

  1. Diksap.
    Gebruik alleen de biologische soorten, anders zullen door de behandeling de meeste voedingsstoffen verloren zijn gegaan. En dan gaat het dus om een geraffineerde siroop.

  2. Ahornsiroop
    Koop alleen de beste biologische soort met C graad. Deze bevat de meeste vitamines en mineralen. Bewaar de ahornsiroop tot een jaar in de koelkast. Ahornsiroop is een mindere keus voor diabetici.

  3. Agavesiroop
    Agavesiroop heeft een sterke zoetkracht en kan je ter vervanging van suiker gebruiken in bijvoorbeeld koffie of yoghurt. Het bevat nog veel vitaminen en mineralen. Kies ook hier weer voor een biologische soort en bewaar hem op een koele en donkere plaats. Agavesiroop kan met mate door diabetici gebruikt worden.

Gebruik agavesiroop ook echt met mate anders krijg je ook hier weer dezelfde nadelen als bij fructose genoemd zijn. Zwangere en zogende vrouwen mogen er zeker niet te veel van gebruiken i.v.m. hormonale plantaardige stoffen die het bevat.


  1. Granenstropen: gerstemoutsiroop, rijstemoutsiroop, tarwemoutsiroop, maïsmoutsiroop
    Granenstroop is een hele goede vervanger voor geraffineerde suiker.

  2. Honing
    Gebruik rauwe honing best van biologische kwaliteit waarin alle waardevolle stoffen behouden zijn. Er is dan geen suiker toegevoegd en de bijen zijn niet bijgevoederd met suikerwater en hebben geen penicilline gekregen. Honing is rijk aan vitaminen en mineralen, maar minder geschikt om te verhitten omdat al die waardevolle stoffen dan weer verloren gaan. Honing is niet geschikt voor kinderen onder de 2 jaar.

  3. Ongeraffineerde ruwe rietsuiker: Oersuiker
    Dit is ontstaan uit gedroogd sap van suikerriet, waar korrels van zijn gevormd. Het bevat dan ook nog veel vitamines en mineralen.

Conclusie

Samenvattend kunnen we dus zeggen dat praktisch elke vorm van zoetigheid met mate moet worden gebruikt. Maar er zijn wel duidelijk een aantal bronnen waar we de voorkeur aan geven, namelijk: granensiroop, oersuiker, agavesiroop en ahornsiroop.

Om deze in je voeding te integreren volg je best eerst het stappenplan om suiker uit je voeding te weren. Daarnaast kan je gaan experimenteren in de keuken met de meer verantwoorde zoetmiddelen.

Ik wens je er veel plezier mee!

Liefs,
Donna


Donna Hoogstraaten

Donna Hoogstraaten – Lavandula

Donna verdiepte zich naast haar studie voor Voedings-, Gezondheids- en Levenswijze consulent op diverse plaatsen, ookin voetreflexologie en aromatherapie. In haar praktijk wil zij mensen graag bewust maken hoe zij op eenvoudige manier zelf verantwoording kunnen nemen om gezond en evenwichtig in het leven te staan. Dit doet zij door het individueel coachen, het geven van korte cursussen, workshops en voetreflexologiebehandelingen.

Meer info op: Lavandula

Bekijk ook

Chronisch moe door vitamine D tekort

Chronisch moe door vitamine D tekort

Vitamine D is nog steeds een onderschatte vitamine, of eigenlijk gezegd hormoon, maar krijgt gelukkig steeds meer bekendheid door de vele boeken en publicaties van de afgelopen tijd. Hoewel men bij vitamine D in de meeste gevallen alleen maar aan sterke botten denkt levert een gebrek aan vitamine D een breed scala aan klachten op.