Home => Lichaam & Geest => Inspiratiepad => Kruidig Interessant => Heeft u ook last van muggen of andere prikbeesten?

Heeft u ook last van muggen of andere prikbeesten?


Dus lijstjes met ‘ik ga op reis en neem mee’ liggen op de keukentafel of hangen op het prikbord. Denkt u dan ook om anti-muggenmiddel?

Een vakantie zonder muggen heb ik nog nooit meegemaakt. Vaak vergeet ik om citroenmelissezalf te gebruiken. ’s Avonds op bed wrijf ik de blote delen lichtjes in en heb ik nergens last van. Maar vergeet dat bij het wandelen of als ik voor de tent zit. Toch is het de beste remedie. Ook als de muggen al gestoken hebben is citroenmelisse jeukstillend net als brandnetelzalf. Dus ben je de zalf vergeten dan brengt het achteraf nog verlichting.


Andere insecten die zich kunnen laten gelden zijn wespen, bijen en hommels. De hommels zijn trouwens het vriendelijkst die vliegen gewoon weg als ik langs de stokrozen loop.

Maar laatst prikte een wesp een cursiste in haar kleine teen, ze stond te hinkelen voor de deur waar de wesp onder een vrouwenmantelblaadje bezig was. Direct klimopzalf opgebracht. Wat dikker dan normaal en de pijn en prik nam bijna gelijk af. Een uurtje later begon het weer wat te prikken, de zwelling was wel afgenomen. Weer ingesmeerd waardoor de prik weer afnam en de rest van de avond ging het prima.

Heeft u klimop in de buurt dan vlug een blaadje kneuzen en op de zere plek wrijven of even erop laten liggen met een pleister erover heen.

Tijdens een markt liet deze zalf zich op een andere manier gelden. Er kwam een meneer bij de kraam en we hadden een gesprek over kruidenmiddelen, biologisch tuinieren en vakantie. Een kwartiertje later zie ik hem op me af komen en zegt, wijzend op zijn kuit, hier heb je zeker ook wel wat voor.
Hij had een steek van een horzel oftewel daas oftewel paardenmug. Klimopzalf dus. Later kwam hij zeggen dat de jeuk en de pijn verdwenen waren en de zwelling was duidelijk afgenomen. Na een paar keer smeren is dat ook weg. Ook allergische reacties op muggen gaat deze zalf tegen.

Bijzonder is dat de muggen vaak steken op plekken waar je het ‘nodig’ hebt. Want waarom steekt de wesp in de kleine teen? Zelf ben ik een keer, op een avond, heel vaak, in mijn onderbenen geprikt. En dat deed me beseffen dat ik niet geaard was. Zo hebben de muggen en prikbeestjes wat te vertellen. Net als kruiden, bloemen en bomen ieder hun eigen boodschap en geneeskracht hebben.

Ik wil u ook attent maken op Sint Jansolie. Het middel tegen verbrande ledematen, schouders en neuzen. Voorkomen is echter beter dan genezen maar soms is het al gebeurt voordat je er erg in hebt. Dun opsmeren en de brand neemt af. Wat deze olie extra doet is de huid en de doorbloeding van de huid weer herstellen.

Ook bij lichte brandwonden, verbrand aan stoom bij het afgieten van aardappels bijvoorbeeld, een beetje op een pleister of gaasje en op de plek plakken en de brand trekt weg. Het mooie is dat ook daarna de huid niet meer schrijnt evenals na insmeren bij zonnebrand. Soms is nog een keer smeren nodig als het weer wat gaat branden. Een olie die op vakantie maar ook thuis natuurlijk niet mag ontbreken.

Ik ga op reis en neem mee? Hopelijk krijgt een zalf tegen prikbeestjes of de olie tegen teveel zonnestralen een plekje in uw medicijnkastje, koffer of rugzak. Allemaal een fijne zomer gewenst.

Een kruidige groet van Marjanne Huising

Bekijk ook

De kracht van kruiden - Tijm Thymus vulgaris

De kracht van kruiden – Tijm Thymus vulgaris

Tijm is al eens eerder aan bod gekomen in het kort. Het is echter een kruid dat veel meer te vertellen heeft vandaar deze keer de volledige aandacht voor tijm. In deze tijd van kou en somberen wil ik vertellen over de winterharde tijm.