Home => Lichaam & Geest => Van de bovenste plank! => De wereld van Sofie – Jostein Gaarder

De wereld van Sofie – Jostein Gaarder


De vraag wie ben ik, waar kom ik vandaan? Wat doen wij op deze aarde? De eerste keer dat ik ging nadenken over deze zaken was na het zien van een reportage over boeddhistische monniken in Lhasa.
Dagen- of misschien wel wekenlang waren zij aan het werken aan een mandala in gekleurd zand. Een prachtig werk, veel kleur, enorme details,… toen het af was veegde zij met één beweging de tekening weg waar ze zo lang aan gewerkt hadden.
Ik kan me herinneren dat ik heel verbaasd was en van streek hoe zoiets moois niet werd bijgehouden. Al dat werk!
Zij deden dit om de vergankelijkheid van de dingen aan te tonen. Ik was geschokt en vond dit heel confronterend tegelijk. Het verplichte me om stil te staan bij bepaalde dingen zoals het verhaal van Sofie ook doet. Na die reportage ben ik beginnen nadenken over wat vergankelijkheid eigenlijk is.

Niets bestaat voor eeuwig, ook ik niet. Wij zijn sterfelijk. Ik ging nadenken over waar wij naartoe gaan wanneer we dood zijn. Houden wij op te bestaan? Het materiële, ons lichaam vergaat. We laten het zogezegd achter en wat gebeurt er met onze ziel? Blijft die verder denken, voelen? En waar ligt onze ziel, we zijn geneigd naar de streek te wijzen waar ons hart ligt. Maar is dat zo?

Later wanneer je dan geconfronteerd wordt met het verlies van iemand die je lief is duiken die gedachten weer op. Of wanneer je ’s nachts van hen droomt. De aanwezigheid is dan zo echt dat je gaat denken : bestaat er een andere dimensie? Gaan we daar naartoe? Is er zoiets als een dimensie binnen onze dimensie? En is er maar een kleine stap nodig om contact te maken? Of is zo een droom en het gevoel van werkelijkheid tijdens de droom niet meer dan het verlangen terug contact te hebben met die persoon? En wat is een mens? Kiezen we inderdaad om in deze wereld geboren te worden? Moest dat zo zijn waarom herinneren we ons dat dan niet meer?

En als het heelal zo oneindig is als men beweert zou er dan nog ander leven zijn? En inderdaad… waar komt de wereld en het heelal vandaan? Waar is het absolute begin? Bij god, niet voor mij althans.

De oerknal…het is zo een beetje als de stelling : wat was er eerst, de kip of het ei?
Wat ik wel zeker weet is dat wanneer je jezelf een vraag stelt het antwoord een nieuwe vraag is. Het houdt nooit op, misschien stel ik niet de juiste vraag…
En taal is een goed instrument maar, toch ontoereikend als je deze zaken, gevoelens en gewaarwordingen wil beschrijven, verwoorden. Als mens voel ik wel de nood en de interesse om dingen te doorgronden, te begrijpen. Op mijn manier met zingeving bezig te zijn.
In ons beroep (Verpleegkunde) word je al te vaak met verlies geconfronteerd, verlies van gezondheid tot overlijden. Voor mij betekent dit, dat ik een stuk bewuster met de dingen omga en niet alles als vanzelfsprekend neem. Ik wil bewust keuzes maken, genieten en leren van wat ik in het leven krijg. De leuke, maar ook de minder leuke dingen.
En altijd met een tevreden gevoel kunnen terug kijken.

Het boek heeft mij in ieder geval aan het denken gezet!

Getekend, Linsay De Boungne


De wereld van sofieDe Wereld van Sofie – Jostien Gaarder

Deze roman over de geschiedenis van de westerse filosofie is een spannend verhaal, een detective en een naslagwerk in één: een intrigerende roman die iedereen zal aanspreken dieiets over zichzelf en de wereld om zich heen wil leren.
Het boek is al vijftien jaar een internationale bestseller en is uitgegroeid tot dé klassieker over dit onderwerp voor het hele gezin.

=> Meer lezen of bestellen via Symbolic Books

Bekijk ook

Zeven wegen naar een gelukkig leven - Deepak Chopra

Zeven wegen naar een gelukkig leven – Deepak Chopra

Hoe zou het zijn als je de kinderen in je leven 7 wetten kon leren die hen hielpen op weg naar een gelukkig leven? Deeprak Chopra presenteert hier de 7 lessen die iedereen zou moeten leren, nog voordat je tot 7 leert tellen! Chopra geeft ons met dit prachtig geïllustreerde boek de handvaten om deze wijze wegen aan elk mens - jong of oud - over te dragen.