Home => Oosterse Stromingen => Boeddhisme => Wat is boeddhisme?

Wat is boeddhisme?

Het boeddhisme is een dharmistische non-theïstische wereldreligie. Het is een filosofisch-religieuze stroming die werd gesticht door Gautama Boeddha. Volgens de historische wetenschap leefde Boeddha waarschijnlijk van ca. 450 tot ca. 370 v.Chr. in wat tegenwoordig Nepal is. Door moderne geleerden wordt ook ca. 480-400 v.Chr. gesuggereerd.

Er zijn ook alternatieve data die gangbaar zijn vanuit de geloofstradities zelf. Alle bronnen zijn het er echter over eens dat Boeddha stierf op 80-jarige leeftijd[1].

Het boeddhisme heeft zich geleidelijk over andere delen van Azië uitgebreid en heeft een centrale rol gespeeld in de spirituele, culturele en sociale ontwikkeling van de oosterse wereld. Tegenwoordig telt het boeddhisme ongeveer 415 miljoen aanhangers, waaronder een snel groeiend aantal in de westerse wereld.

De oorspronkelijke naam van het boeddhisme is “Boeddhasasana” (in het Pali), wat ‘de leer van de Boeddha’ betekent. De kern van deze leer is het natuurlijke principe dat de Boeddha ontdekte als resultaat van zijn zoektocht naar een einde van het lijden en de ontevredenheid. “Boeddhisme” is in de loop der tijden een verzamelnaam geworden voor de vele tradities die gebaseerd zijn op de oorspronkelijke leringen van de Boeddha.


Het vermijden van al het foute gedrag,
Het ondernemen van het goede,
En het ontwikkelen van je eigen geest;
Dit is de leer van de Boeddha’s.

—Boeddha


Over de hele wereld zijn meer dan 300 miljoen boeddhisten. Ze leven vooral in Azië, Birma, Laos, China, Vietnam en Japan.

Het Boeddhisme is een zachtmoedige en vreedzame leer die vooral op redelijkheid is gebaseerd en slechts weinig op het bovennatuurlijke steunt. Tal van denkers uit het Westen, die in contact kwamen met geel geklede monniken en die bibliotheken van hun rustige kloosters hebben bestudeerd, beschouwen deze leer als één van de schoonste en edelste manier van denken. De geschiedenis van het Boeddhisme gaat ongeveer 2500 jaar terug, en is één van de grootste beschavingsfactoren in het Verre Oosten geweest.

Het Boeddhisme omvat 2 grote dogmatische scholen:

  • Het Hinayana dat letterlijk “kleine voertuig” betekent, heeft als ideaal de persoonlijke soberheid en de verlossing door het persoonlijke voorbeeld. Voorla in Zuid-Afrika heeft het Hinayana zijn volgelingen die zichzelf Theravada Boeddhisten noemen.
  • Met Mahayana dat letterlijk “Grote Voertuig” betekent, gelooft in de verlossing, het geloof en de goede werken. De aanhangers van het Mahayana leven vooral in China, Japan, Korea, Tibet en Mongolië.

De grondslagen voor beide richtingen werden gelegd door één van de grootste leiders aller tijden: Siddharta Gautama of de Boeddha.