Home => Oosterse Stromingen => Traditionele Chinese Voedingsleer => Wat biedt de Traditionele Chinese Voedingsleer?

Wat biedt de Traditionele Chinese Voedingsleer?


In deChinesevoedingsleerwordt er onder andere gekeken of uw lichaam de voedende stoffen uit uw eten wel goed verwerkt. Er worden relaties gelegd tussen kleur en smaak van voedingsmiddelen en bijvoorbeeld weer, klimaat, seizoenen, organen en tijdstippen van de dag. Ook wordt er rekening gehouden met de verwarmende en verkoelende werking van voedingsmiddelen.

Welk eten goed is voor u hangt af van veel factoren:

  • Familie-achtergrond;
  • Stofwisselingstype;
  • Eerder doorgemaakte ziekten en klachten;
  • Gebruik van medicijnen;
  • Uw eet- slaap- en beweegpatroon;
  • Leefklimaat;
  • Geestelijke instelling.

Door te zoeken naar de juiste balans in uw voeding haalt u het maximale uit uw gezondheid. Daardoor voelt u zich fitter en voorkomt of vermindert u klachten.Waar de Westerse Voedingsleer uitgaat van meten, wegen, tellen, calorieën en bouwstoffen, kent de Chinese Voedingsleer heel andere uitgangspunten. Fascinerend is dat zij uitgaan van de energetische werking van voeding.

Kenmerkend voor de oude Voedingsleer is dat zij:

  • een filosofie heeft
  • een historische achtergrond en ervaring kent
  • een systematische verklaring geeft
  • veilig, preventief, curatief en hoogwaardig is voor onze gezondheid
  • economisch haalbaar is

Als we deze punten kort toelichten dan zien we dat de eerste aantekeningen over voeding al gevonden worden zo’n 3000 jaar geleden. De Keizer Shen Nong (de Rode Keizer) beschreef al ongeveer 3.500 jaar voor Chr. bevindingen ten aanzien van voeding en kruiden.

Preventie stond bovenaan en kennis werd van generatie op generatie overgedragen. Voeding is een voorwaarde in de Chinese Gezondheidsleer.

De Chinese Voedingsleer zijn gebaseerd op oude filosofieën als het Taoïsme. In het Taoïsme gaat men uit van Natuurlijke processen. Door waarnemen en registreren van deze processen ontstonden concepten van Yinyang, Qi (Levensenergie), 5 Elementenleer.

De Chinese Voedingsleer beschrijft tevens de effecten van voeding nadat het genuttigd is.

Essentieel voor de mens is dat voeding energie geeft, opbouwend werkt. Men spreekt liever van Levens-middelen dan van voeding.

Levensmiddelen moeten eerlijk, zuiver en veilig zijn. Meestal ervaren we een diepe dip na het eten, zijn we moe. Vreemd. Of juist niet ? Onze huidige eetwijze is zwaar, complex en teveel. Het verteren en verwerken kost meer energie dan dat het in eerste instantie oplevert…

Bij de energetische werking van voeding gaat het om wat voeding met ons doet nadat we het gegeten hebben.

Waar gaat de energie naar toe? Naar boven, naar beneden, naar binnen, naar buiten ? Verwarmt het eten ons of koelen we ervan af ? De natuur, de smaak, de meridiaangerichtheid, eigenschappen, seizoenen spelen hierbij een allemaal een rol.

Levensmiddelen ofwel Lichaamsvreemde Energie komen ons spijsverteringstraject binnen en moeten via het verwerkingstraject ofwel metabolisme veranderd worden tot Lichaamseigen Energie. Dan pas kan voeding ons voeden.

Bekijk ook

Indeling voeding volgens de 5 Elementenleer (2)

Water (Nieren, Blaas) Granen; haver, rijst Groenten: algen, zeewier, kombu, nori, wakame Peulvruchten: Alle boonsoorten …