Home => Persoonlijke ontwikkeling => Last van uitstelleritis ?

Last van uitstelleritis ?


Stel jij vaak zaken uit ? Dan heb je nu de neiging om dit artikel misschien later eens te lezen. Onbewust spookt het door je hoofd dat je dit nog wilt lezen. Sommige taken doe je minder graag zoals het invullen van een belastingaangifte, de boekhouding, strijken, klassement. Dit stel je eerst uit.

Als je dingen uitstelt, dan kom je de afspraken met jezelf niet na. En dan voel je je schuldig. Je hoort dat knagend stemmetje in je hoofd: wanneer ga je nu eigenlijk die vervelende taak doen ? Heb jij ook last van to do’s die je steeds aan de kant schuift ?

Wat is uitstelgedrag ?

Uitstellen is niets doen met een taak die je moet doen en je daar geïrriteerd over voelen. Hoe herken je uitstelgedrag? Heel simpel: je bent nu met iets bezig dat morgen ook kan. Wat je vandaag kunt doen, daar ben je niet mee bezig. Je weet dus wel wat je zou moeten doen.

Wat kun je doen om minder uit te stellen ?

Word eerst bewust van je eigen uitstelgedrag.

Besef welke taken je uitstelt. Herken het. Telkens als je opmerkt dat je uitstelt, stel jezelf dan de volgende vragen:

· Wat stel ik precies uit ?

· Waarom doe ik het niet direct ?

· Welke resultaat geeft het als ik het steeds uitstel ?

Doe eerst hetgene waar je het meest tegenop ziet.

Vaak heb je klussen die je niet graag doet. vb de betalingen, archivering, leesvoer, koken, kasten opschonen, etc. Doe ’s morgens eerst de taak waar je het meest tegenop ziet. Als je dat gedaan hebt dan heb je nog een hele dag om andere zaken te doen. Uitstellers hebben vaak een probleem om te beginnen met een taak. Eraan beginnen is een grote stap.

Deel de grote taak in deeltaakjes.

Dikwijls is een taak eigenlijk een project. Een project kun je onderverdelen in verschillende taakjes of directe acties. Maak die acties heel concreet en helder. Vaak is het niet duidelijk wat we eerst moeten doen daar de taak te vaag is. Als de taak té groot en té complex is stellen we ze uit. Deel de taak op, in hapklare brokken waarvan je iedere week een stukje verwerkt.

Werk bewust aan 1 taak. Zet stoorzenders uit en focus je volledig op je taak. Werk ononderbroken. Telkens als je afgeleid wordt door e-mail, de deurbel, de telefoon, collega’s, burenbezoek,.. is het vervelend de draad terug op te pikken. Afleidingen zijn de grootste oorzaak van uitstellen. Ook googlen, twitteren of facebooken zorgen dat je niet doet wat je moet doen. Bekijk mail op vaste tijdstippen of zet je voicemail aan.

Beslis sneller. Uitstelgedrag is dikwijls te wijten aan besluiteloosheid. Als je niet goed weet wat je moet doen met een taak, dan komt dat doordat je er nog geen keuze hebt over gemaakt. Moet ik koken of wil ik bij de afhaalchinees bestellen? Moet ik deze taak doen? Of wil ik ze dit wel doen? Er zit een groot verschil op moeten of willen. Een keuze maken is lastig. Zolang je er niet over beslist dan doe je het niet.

Zet een doel op een grote taak.

Bereid je voor op een grote taak. Verre deadlines zorgen ervoor dat je de taak steeds maar uitstelt en steeds iets anders doet. Plots komt die verre datum snel dichterbij en krijg je het benauwd. Om iets te bereiken heb je een doel nodig en een gezonde portie zelfdiscipline. Reserveer een blok tijd in je agenda om al een deel van die grote taak te verwerken.

Zorg dat je omgeving opgeruimd is.

Een opgeruimde omgeving werkt om je gemoed. Dat is trouwens wetenschappelijk bewezen. Als je tussen torenhoge stapels papier werkt dan voel je je onrustig. Het werkt demotiverend. Ruim eerst je werkplek op en start dan met je echte werk.

Neem een pauze of time-out.

Niemand kan de ganse dag supergeconcentreerd werken. Als je een groot stuk van je achterstand weggewerkt hebt, take a break. Heb je die minder leuke taak eerst volbracht, gun jezelf een kopje koffie of beloon je met iets leuks.

Zoek hulp.

Als je zoveel achterstand in je werk hebt opgelopen, schakel één van je collega’s in. Veel handen maken licht werk. Werk tijdelijk samen met een freelancer. Durf hulp te vragen aan familie of vrienden.

Vaak schuiven we door perfectionisme, faalangst taken aan de kant en doen er niets aan. Met hulp van een coach kun je bewust worden wat er precies aan de hand is.

Citaat:

Je moet problemen uitstellen,

dan gaan ze meestal vanzelf over.”

Simon Carmiggelt


Sabine Van Meenen

Sabine van Meenen – Knokke-Heist (BE)

Sabine werkt als kantoorcoach en worklife balans coach. Met haar organisatietalent begeleidt ze mensen op de werkplek om gestructureerder werken. Zo vindt men het overzicht terug in de toenemende informatiestroom zoals e-mail, papierberg, etc.

Als mama van 2 pubers weet ze hoe stressy het soms is om een juiste balans te vinden tussen je werk en je privéleven. Daarom inspireert ze mensen tot het bereiken van beter evenwicht en meer energie. Meer info: Sabine van Meenen

Bekijk ook

4 simpele anti-stresstips

4 simpele anti-stresstips

Niemand wil die heethoofd zijn die door de stress niets kan verdragen en bij de minste ergernis iedereen afsnauwt. Zeg daarom vaarwel tegen die eeuwige stress dankzij de volgende 4 makkelijk uit te voeren tips!